Para Politikası Kurulu yarın toplanacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Aralık 2006 10:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Para Politikası Kurulu, yılın son toplantısını yarın gerçekleştirecek. Kurulun faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor.

Para Politikası Kurulu, geçen ay olduğu gibi bu ay da Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Başkan Yardımcıları Erdem Başçı ve Burhan Göklemez ve Mehmet Yörükoğlu ile Kurulun Banka Meclisi Üyesi İbrahim Turhan'ın katılımıyla yapılacak. Şükrü Binay'ın emekliliğe ayrılmasıyla boşalan Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına ve Para Politikası Kurulu üyeliğine dışarıdan atanan Güven Sak'ın görev süresinin ağustosta dolmasıyla boşalan üyeliğe henüz atama yapılmadığı için yedi üyeli kurul beş üyeyle toplanacak. Kurul, bu yıl içindeki son toplantısını yapmış olacak.

FAİZ DEĞİŞİKLİĞİ BEKLENMİYOR

Kurulun yarın yapacağı toplantıda kısa vadeli faiz oranlarında bir değişiklik yapması beklenmiyor. Kurul kasımda yaptığı toplantıda "son dönemde açıklanan verilerin Enflasyon Raporu'nda ortaya konulan görünümle uyumlu olduğu" değerlendirmesini yaparak, faiz oranlarında bir değişikliğe gitmemişti. Merkez Bankası, kasım ayındaki Kurul toplantısından sonra yaptığı açıklamada, toplam talepte öngörülen yavaşlamanın sürdüğü belirtilerek, özel kesim talebine ilişkin göstergeler dikkate değer bir yavaşlamaya işaret ederken, dış talebin göreli olarak gücünü koruduğuna dikkat çekilmişti. Ancak orta vadeli enflasyon beklentilerinin henüz hedeflerle uyumlu olmaması ve hizmet fiyat enflasyonuna ilişkin risklerle küresel ekonomideki belirsizliklerin para politikasındaki sıkı duruşu sürdürmeyi gerektirdiği belirtilerek, "Hava koşullarının işlenmemiş gıda fiyatları yoluyla Kasım ayı enflasyonunu olumsuz etkileyebileceğini not etmiştir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Merkez Bankası, faiz oranlarıyla ilgili kararlarını gelecek dönem enflasyon görünümüne bakarak alıyor. Beklenti anketinde gelecek 12 aylık döneme ilişkin enflasyon beklentisi yüzde 7.23'le yüzde 4 olan 2007 hedefinin oldukça üzerinde seyrediyor.

Son beklenti anketinde de gecelik faiz oranının bu ay yüzde 17.50'de kalacağı tahmin edilmişti. Nisandaki toplantısında gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 13.25'e kadar indiren Para Politikası Kurulu 7 ve 25 Haziran'da yaptığı iki ayrı olağanüstü toplantıda toplam 4 puanlık, temmuzdaki toplantısında da 0.25 puanlık artırıma gitmişti. Kurul ardından yaptığı son dört toplantıda ise faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber